A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берестечківська міська рада
Волинська область, Луцький район

Методичні рекомендації З профілактики та встановлення факту отруєння бджіл пестицидами

Дата: 17.04.2024 10:00
Кількість переглядів: 32

Методичні рекомендації

З профілактики та встановлення факту отруєння бджіл пестицидами

Отруєння бджіл пестицидами може                     настати внаслідок недотримання суб’єктами господарювання встановлених регламентів, санітарних норм по застосуванню пестицидів, та неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про майбутнє застосування.

Профілактика отруєння бджіл

 пестицидами:

Дозволяється застосування пестицидів, які пройшли державну реєстрацію та включені до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні.

Завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування пестицидів шляхом надання повідомлення за три доби до запланованого їх застосування з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування.

Якщо територія на якій планується застосування пестицидів, знаходиться на адміністративній території  двох чи більше органів місцевого самоврядування, повідомлення подається до всіх таких органів місцевого самоврядування.

Повідомлення про використання пестицидів подається кожного разу суб’єктами господарювання до органів місцевого самоврядування.

Усі роботи з пестицидами слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с.

Заборонено обробку квітучих медоносів і пилконосів в період цвітіння рослин. Обробка квітучих медоносів і пилконосів проводиться в стадіях бутонізації до початку та після закінчення цвітіння рослин.

Допускати до робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин лише осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення.

Для ізоляції бджіл у вуликах відповідно до конструкції вулика та способу їх утримання забезпечують гнізда вологою, незалежною вентиляцією та надійною ізоляцією.

У день запланованого застосування пестицидів зранку, до початку льоту бджіл, льотки закривають з використанням льоткових загороджувачів із вентиляційними отворами. На ніч льотки відкривають.

Пасічник, який не повідомив органи місцевого самоврядування за новим місцем розміщення пасіки про перебування пасіки, бере на себе всі ризики завдання шкоди або загибелі пасіки внаслідок застосування засобів захисту рослин

 У разі перевезення бджолиних сімей з місця фактичного розташування пасіки, зазначеного під час її реєстрації, власник пасіки або уповноважена ним особа зобов’язана за два календарних дні повідомити органи місцевого самоврядування, на території яких він планує розмістити пасіку, про дату ввезення та вивезення пасік, надати свої контактні дані.

 Пасічник, який не повідомив органи місцевого самоврядування за новим місцем розміщення пасіки про перебування пасіки, бере на себе  всі  ризики завдання шкоди або загибелі пасіки внаслідок застосування пестицидів.

 Повідомлення про застосування

пестицидів повинно містити:

- дата і час початку робіт із застосування пестицидів;

- площа, кадастровий номер, місце знаходження ділянки;

- назва препарату, діючої речовини та клас небезпеки;

- спосіб (метод) застосування;

- термін ізоляції бджолиних сімей відповідно до класу небезпеки пестициду;

- найменування суб’єкта господарювання;

- дані для зв’язку (номер телефону та адреса електронної пошти);

- відомості про сільськогосподарську культуру, що обробляється.

 Установлення факту отруєння бджіл

Пестицидами

Власник пасіки із встановлення факту отруєння бджіл звертається до органів місцевого самоврядування.

Комісія збирається невідкладно після надходження до органу місцевого самоврядування заяви про встановлення факту отруєння бджіл від власника пасіки, зареєстрованої на відповідній території, або уповноваженої ним  особи, але не пізніше ніж через 24 години після надходження такої заяви.

Наявність та кількість бджолиних сімей у власника пасіки підтверджується ветеринарно-санітарного паспорта пасіки.

У разі відсутності ветеринарно-санітарного паспорта пасіки  або записів у ньому про кількість бджолиних сімей інформація власника пасіки про наявну кількість бджолиних сімей не береться до уваги.

 Результати обстеження комісії фіксуються в акті встановлення факту отруєння бджіл.

Відібрані зразки упаковуються, опломбовуються та передаються власнику пасіки для доставки в лабораторію.

У випадку підтвердження загибелі бджіл від отруєння пестицидами, власник пасіки із відповідними підтверджуючими документами може звернутися до суду у встановленому законодавством порядку. Шкода, заподіяна   внаслідок   порушення   законодавства  про бджільництво, відшкодовується в порядку та розмірах, встановлених законодавством України.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь